Grintuss

Σε μια προσπάθεια να απλοποιήσουμε ένα θέμα τόσο περίπλοκο, ξεχωρίζουμε δύο είδη προβλημάτων που αφορούν την εντερική διέλευση: τη δυσκοιλιότητα κένωσης, η οποία οφείλεται, κυρίως στην δυσκολία κένωσης των κοπράνων που έχουν συσσωρευτεί στο ορθό και στην βραδεία εντερική διέλευση, που οφείλεται στη μειωμένη γαστρεντερική κινητικότητα.

Η διάκριση μεταξύ των δύο ειδών δυσκολίας είναι σημαντική γιατί οι δύο διαταραχές αφορούν διαφορετικά μέρη και λειτουργίες του εντέρου και γι’αυτό χρειάζονται διαφορετικές λύσεις.

Είναι απαραίτητος ο σωστός προσδιορισμός της κατάστασης και η παρέμβαση με συγκεκριμένο τρόπο διότι η ισορροπία του εντέρου είναι σημαντική για την υγεία όλου του οργανισμού.

  • Η δυσκοιλιότητα κένωσης αναγνωρίζεται από συμπτώματα όπως, αίσθηση ημιτελούς κένωσης του εντέρου, αίσθηση «εμπλοκής» του πρωκτού, ανάγκη πολλαπλών προσπαθειών κένωσης κατά τη διάρκεια της ημέρας ή επανάληψη κενώσεων με λίγα κόπρανα. Σε αυτή την περίπτωση, ο στόχος είναι να διευκολύνουμε την κένωση και ο τρόπος μπορεί να είναι η χρήση διεγερτικών-λιπαντικών προϊόντων με τοπική δράση.
  • Η βραδεία εντερική διέλευση αναγνωρίζεται όταν: η συχνότητα κένωσης είναι μειωμένη. Δεν υπάρχει η ανάγκη κένωσης και τα κόπρανα είναι μικρά και σκληρά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εκτός από τις χρήσιμες συμβουλές περί υγιούς τρόπου ζωής και σωστής διατροφής, είναι χρήσιμο να συμβουλεύσουμε και ένα προϊόν που θα μπορεί να διεγείρει την κινητικότητα του εντέρου.
Aboca Grintuss